zondag 3 augustus 2014

Je hebt 80 uur, wat ga je er mee doen?


Het is met grote regelmaat dat ik mensen om me heen hoor zeggen dat ze ook een boek aan het schrijven zijn. Ze zijn erg gedreven en het voelt ze goed. Ik word daar – als schrijver, maar zeker ook gewoon als mens – altijd heel blij van.
Weet je, doen wat je echt leuk vindt, hoeveel mensen worstelen daar eigenlijk mee? Ik denk dat we verbaasd zullen zijn als daar serieuze getallen over te vinden zouden zijn. Een groot percentage mannen en vrouwen die dagelijks naar hun werkgever gaan, puur om aan het eind van de maand de rekeningen te kunnen betalen.
Als je ze concreet zou vragen of ze tevreden zijn, of ze echt blij zijn op hun werk, dan zouden we schrikken van het antwoord. Zo ook in de privé situaties en de gezinnen.

Dat kun je toch niet serieus menen?
'Ik heb geen tijd om het te veranderen’ is een slecht en veel te vaak gehoord excuus. Een slecht excuus ja, dat meen ik serieus. Wat nou, geen tijd?  Heb je geen tijd om dat gene te doen waar je blij van wordt, en wél om het leven te leven waar je minder blij van wordt? Dat kun je toch niet serieus menen? Dan vraag ik me toch echt af hoe jij in je leven staat. Neem je genoegen met de helft van je blijheid, met de helft van je geluk?

Overzie je uren
Er zitten 168 uren in een week, waarvan je er – bij een gezonde nachtrust van acht uur – 56 in bed ligt. Houden we er nog steeds 112 over in die ene week. Stel dat je een 32-urige werkweek hebt, dan komen we op 80 uren die over zijn. Per week. Dat zijn er maar liefst 320 per maand! Hoe ga jij die invullen? Ik begrijp dat er veel activiteiten in die 80 uur ‘nodig’ zijn. Deze globale rekensom is enkel om aan te geven dat er wel zeker tijd is, als je concreet je week overziet. Eerlijk zijn waar je ruimte kunt maken.

 En dan is het de vraag, waar ga je je tijd aan besteden? Als zelfs die 32-urige werkweek je te zwaar valt, kun je in die  ‘vrije uren’ tijd reserveren om te gaan kijken naar ander werk of naar andere mogelijkheden bij dezelfde werkgever. Als jij graag een hobby of opleiding zou willen gaan doen, dan kun je in je vrije uren gaan oriënteren of wellicht sparen met een bijbaantje.  Wil je meer ruimte om te gaan wandelen, reserveer dan uren van die 80 uur om je wandelschoenen aan te trekken en de natuur in te gaan.
‘Waar een wil is, is een weg ‘, is een mooi spreekwoord, wat zegt; dat als je echt iets wilt, dat er dan altijd een manier is om het te realiseren, te slagen, je doel te bereiken. En ja, dat kost onder andere een investering aan tijd.

Waar word jij blij en gelukkig van?
E
en boek schrijven kost tijd, kost doorzettingsvermogen, kost aandacht, kost ondanks alles op je pad toch je doel in beeld houden en doorgaan! De schrijver zondert zich af en verdwijnt in de verhalen en in de tijd. Op weg naar een nieuw boek.
Tijd maken, voor wat dan ook.  Als je nu naar jezelf kijkt… waar zou jij wat meer aandacht aan willen besteden? Aan iets wat voor jou is en waar jij echt blij en gelukkig van wordt!

Zodra je dat duidelijk hebt, verspil dan geen onnodige tijd maar ga aan de slag.  De uren zijn er, soms zelfs in overvloed. Het ligt er maar aan hoe jij ze indeelt.